Halvårsgenomgång

JAS 39E SWE och JAS 39E BRA. Foto: SAAB

Flottiljchefens inledning
C F 7 sedan tre dagar Adam Nelson hälsade kamratföreningar och andra inbjudna föreningar välkomna. F 7 Kamratförening hade anmält 62 deltagare. Han inledde med att tala om flottiljens mål och vision. F 7 är en del av helheten, där flottiljen utgör en viktig del av Sveriges försvarsförmåga. Den förändrade säkerhetspolitiken medför:
- Ökade ansträngningar att utbilda värnpliktiga. Från 2025 planerar F 7 årligen utbilda 200 värnpliktiga som skall kunna klara fler uppgifter än i dag.
- Flottiljen skall kunna ge värdlandsstöd till utländska förband grupperade i Sverige.
- Basförmågen utökas för att bättre kunna betjäna flygförband.
- Utökade beredskaps- och insatsuppgifter.

Den nye flottiljchefen har lagt märke till den speciella ”F 7-andan”: Allas inställning till att göra sitt bästa i alla lägen. Med den är han övertygad om att flottiljens personal kommer att lösa tilldelade uppgifter.

Angående utveckling och tillväxt nämndes:
- JAS 39E operativ på F 7 från 2025.
- Herculesflottan ersätts successivt med C-130J.
- Specialflygskvadronen tillförs S 106 Global Eye.

SAAB presenterade JAS 39E
Ett av provflygplanen JAS 39E var uppställt i hangaren bredvid åhörarna. SAAB:s provflygare Rickard Örnhagen med förflutet på F 7 informerade om det nya flygplanet. Till det yttre är det förvillande likt JAS 39C. Han förklarade att det har ny flygplanskropp, ny motor, ny avionik, nya aktiva och passiva sensorer med mera. Flygplanet får möjlighet till högre startvikt än 39C. Radarn är försedd med en elektroniskt styrd antenn (AESA). Vid frontrutan sitter en IR-spanare som detekterar värmestrålning från flygplan. Datorer för styrning av flygplanet är väl separerade från datorerna för taktiska system. Det medger snabbt genomförda taktiska modifieringar och uppgraderingar. Provflygplanen har hittills flugit 1300 timmar.

Anna Sverker Andersson, chef för ”Delivery Management” för 39E på SAAB, informerade om pågående leveranser av flygplan, verktyg och manualer till Brasilien. De första serieflygplanen är redan levererade med fartyg och flyger nu från Anápolis Air Base. Piloterna har fått sin grundläggande Gripen-utbildning på F 7.

Mattias Fridh är ”Delivery Manager Sweden”. Hans uppgift nu är att förbereda leverans till i första hand F 7 av det nya flygplanet med utbildning, manualer, underhållsutrustning med mera

Utmärkelser
Flottiljchefen förrättade medaljutdelning till välförtjänta medarbetare. Flest förtjänstmedaljer tilldelades personal som deltagit i ”Operation Lindorm”, evakueringen av personal från Kabul när talibanerna tagit makten i Afghanistan.

Inspirationsföreläsning
OS-guldmedaljören och världsrekordhållaren på skridskodistanserna 5 000 m och 10 000 m tog plats på scenen. Nils van der Poel pratade om att det krävs mod att sätta ett mål och mena det. Han förmedlade lärdomar om hur man gör det man inte vill. Bristande motivation är oftast den svagaste länken. Han nämnde också att det aldrig är för sent att ge upp. Den som kämpar mest riskerar att bli utbränd.

C F 7 avslutning
Flottiljchefen tackade Nils och avslutade halvårsorienteringen med att kalla personalen till befordringsceremoni i Parken.