Såtenäsgripen och årsmöte

Foto: Saab
Foto: Ulf Nylöf

Årets utgåva av SÅTENÄSGRIPEN uppmärksammar bland annat att JAS 39 Gripen varit i operativ tjänst vid F 7 i 25 år. Beväpningen på bilden är två sjömåslrobotar Rb 15, två radarjaktrobotar Rb 99, två IR-jaktrobotar Rb 98 och en 29 mm automatkanon.

Tidningen uppmärksammar även att Swedish Air Force Historic Flight funnits på F 7 i 25 år

På bilden är J 29 Tunnan, SK 37 Viggen, J32 Lansen och SK 35 Draken på väg till återinvigningen av F 16 i Uppsala den 14 oktober 2021.

En artikel beskriver den dramatiska evakueringen av personal från Kabul i augusti 2021. Man kan även läsa om Sveriges första kvinnliga stridspilot och Sveriges sannolikt första och största drönare. Med Operation Afrodite skulle tyskarnas ubåtsbas på Helgoland förstöras. Man lastade det fyrmotoriga bombplanet B-17 ("flygande fästningen") fullt med sprängmedel och radiostyrde det mot Helgoland, där det skulle störta i ubåtsbasen. Något gick fel så det gick inte att hindra drönaren att flyga in i Sverige.

Medlemmarna i F 7 Kamratförening får SÅTENÄSGRIPEN tillsammans med kallelse till årsmöte den 5 maj på F 7. Förutom årsmötesförhandlingar får deltagarna titta närmare på klenoderna Swedish Air Force Historic Flight håller luftvärdiga på F 7. Någon i flottiljledningen kommer att informera om aktuellt säkerhetsläge och vad som är på gång i flygvapnet innan dagen avslutas med middag på Parkmässen.